I u antičko doba teorijsko znanje, po mišljenju starih Grka, je znanje najvišeg reda, ali je to znanje bilo beskorisno, pa je glavno obeležje helenizma bilo praktična usmerenost. U osnovnim, srednjim školama, pa i na fakultetima u Srbiji se insistira na pamćenju informacija napamet kako bismo ih tokom ispita „izbacili“ iz glave većom brzinom nego što smo ih „nabubali“ i za to bili ocenjeni. Deca izlaze iz škole sa često odličnim teorijskim znanjem bez ikakve ideje kako, gde i na koji način mogu da ga primene. 

U vezi s tim, „Naučna kuhinjica“ pruža jedinstven način da deca uzrasta 5-8 godina usvoje osnovne, ali i kompleksne naučne koncepte, kroz praktičan pristup, podstičući njihovo učestvovanje.

Pružamo različite atraktivne i zabavne aktivnosti u obliku pokaznih i interaktivnih radionica vođenih od strane stručnih edukatora.

Deci dajemo priliku da sami rukuju laboratorijskim posuđem i samostalno izvode različite naučne eksperimente. Na ovaj način deca razvijaju ne samo ljubav prema nauci, već i samopouzdanje.

 

Međutim, ne zapostavljamo ni teoriju jer, iako je važna praksa, moramo se upoznati sa naučnim pojmom. Naš tim dizajnira specijalna pitanja i primere kako bi mališanima pomogao da na što jednostavniji način shvate kompleksne naučne pojmove. Svako dete ima priliku da izloži svoj odgovor na postavljena pitanja i da iskaže svoje mišljenje. Vođeni do suštine naučnog pojma mališani daju svoja opažanja i izvode zaključke.

Mašta je važnija od znanja”

Podstičemo njihovu maštu, pobuđujemo njihovu prirodnu radoznalost i želju za istraživanjem, ne učimo ih ŠTA da misle, več KAKO da misle i kako da povezuju različite pojmove. Podstičemo ih da postavljaju pitanja i tragaju za odgovorima.

Na kraju svake radionice u „Naučnoj kuhinjici“ organizujemo kviz znanja za mališane. Na taj način utvrđujemo gradivo, dok u isto vreme doprinosimo njihovoj motivaciji, samopuzdanju i osećaju zadovoljstva koje stvara svaki njihov odgovor.

Specijalno dizajnirane igre uče mališane da povezuju pojmove, povećavaju integraciju i komunikaciju u laboratoriji.

Dodatni način za utvrđivanje gradiva je kroz domaće zadatke. Ono što je zanimljivo jeste da naši mališani sa oduševljenjem prihvataju zadatke, a ukoliko nisu sigurni za rešenja, učimo ih da bez ustručavanja pitaju naše edukatore.

Na kraju, deca postaju pravi mali naučnici i sa naših radionica odlaze sa osmesima na licima, spremna za narednu avanturu znanja u laboratoriji “Naučne kuhinjice”.

No Comments

x